NIEUW
Kees de regenboogstier
Artikelnummer: 9789087820985In de stal van de boer is een stiertje geboren: Kees. Hij is niet zwart-wit zoals zijn ouders, hij heeft alle kleuren van de regenboog. Zijn vader weet niet hoe hij moet reageren. Zeker als blijkt dat Kees liever een ketting van madeliefjes maakt dan dat hij échte stierendingen doet.
Wat zullen de andere dieren van Kees vinden? En... zal de boer wel blij met zijn dit stiertje?
Een verhaal over diversiteit en acceptatie.
Helga van Kooten won in 2012 zowel Het hoogste Woord (2012) als de John Flandersprijs. De jaren daarvoor werd zij genomineerd voor Prentenboek van het jaar (2010) en de John Flandersprijs (2011).
Michel de Boer is bekend van Opa Knoest, een serie boeken waar meer dan 350.000 exemplaren van zijn verkocht.
Recensies
Een aantrekkelijk, verzorgd uitgegeven, gebonden, vierkant prentenboek, zoals we dat kennen uit het fonds van Buddybooks, Michel de Boer. Het omslag in pasteltinten laat zien waar het in het boek om gaat. Kees is anders dan de andere stieren en dat valt op. In het boek kun je lezen hoe dat afloopt.
Elke bladzijde bevat paginagrote, grappige illustraties in een vriendelijke sfeer, waarop veel te zien en ontdekken is. In de illustraties is de korte tekst (in twee lettertypes) geplaatst.
Het taalgebruik van Helga van Kooten is eenvoudig, direct en to-the-point. De tekst is summier, want tekst en illustraties sluiten naadloos bij elkaar aan. ‘Luister, zoon, ik ga je iets uitleggen. Stieren zijn sterk. Sterk en stoer. Ze houden van .. slootjespringen! Kom, ik doe het voor’.
Dit boek laat zien dat ieder schepsel – hoe anders ook – acceptatie verdient. Net zoals Jezus ons liet zien.
Kinderen vanaf vier jaar zullen genieten van dit voorleesverhaal over een stiertje op de boerderij. En ze zullen heel goed begrijpen dat iedereen – hoe anders je ook bent – er graag bij wil horen en graag geaccepteerd wil worden.
Een vrolijk, vriendelijk prentenboek, voor kinderen vanaf 4 jaar, over acceptatie en waardering, geplaatst in een verhaal over dieren op de boerderij.
Annemarie Prins, CK
Soms heb je dat weleens, dat een boek je meteen raakt. Herken je dat? Zo was dat bij mij ook met KEES.
Misschien komt het door de boodschap die het aandoenlijke stiertje ons meegeeft in dit vierkante prentenboek: Anders kan heel mooi zijn.
De dieren zien meteen bij zijn geboorte al dat Kees niet doorsnee is: Hij heeft vlekken in alle kleuren van de regenboog.
Auteur Helga van Kooten weet in een paar zinnen de essentie van het verhaal te verwoorden. Dat is knap. Zo laat ze de andere koeien als ze het stiertje geboren zien worden, alleen zeggen: "Oooh...? Hij is anders..." Wat ze niet zegt, vullen de speelse tekeningen aan.
Vader Jannus probeert Kees op te voeden als een gewone stier, maar natuurlijk lukt dat niet: "Kees! Waarom ben je toch zo? Zo... anders?"
Dan laat Kees zien dat hij prachtige bloemenkettingen kan maken, zoals niemand op de boerderij dat kan. Zelfs de Boer draagt er eentje. Hoe mooi is dat?
Kees is een universeel boek over anders zijn met de hoop dat we elkaar, ondanks onze verschillen, accepteren.
Het boek laat de voorlezer ook stil staan bij het feit dat veel ouders, net als vader Jannus, niet het kind krijgen dat ze verwachten. Het kost misschien tijd om daaraan te wennen, maar er komen andere dromen, verwachtingen en wensen voor terug. En die kunnen even mooi zijn.
Annette van der Plas, recencent Nederlands Dagblad
Het is lente. Op de boerderij van Boer Bert worden veel jonge dieren geboren. In een hoekje van de stal wacht mama koe op haar kindje.
Op een dag is het zover. Het stiertje is geboren en krijgt de naam Kees. De andere koeien kijken verrast. Kees is niet zwart-wit zoals zijn ouders, hij heeft alle kleuren van de regenboog. Zijn vader probeert hem echte stierendingen aan te leren maar Kees maakt liever een ketting van madeliefjes.
Kees de regenboogstier is een prachtig verhaal waarin de kinderen ontdekken dat je er ook mag zijn wanneer je een ander uiterlijk hebt. Niet iedereen ziet er het zelfde uit. De tekst is geschreven door Helga van Kooten. Ze heeft gezorgd voor een verhaal met een mooie opbouw en er staan geen moeilijke woorden in. Iedereen is betrokken. In deze tijd maken kinderen in de groep kennis met klasgenoten uit andere landen en/of met een andere cultuur. Ze spelen, leren en werken samen. Het is een verrijking, iedereen wordt geaccepteerd.
De tekeningen zijn van Michel de Boer. Mooie kleurrijke platen met aandacht voor emotie. Zo zien we papa Jannus dolblij de stal inrennen, terwijl aan de achterkant de koeien verbaasd de stal uit lopen. Verderop staan enkele dieren bij het hek. Ze horen het babystiertje zingen. Wat zullen ze denken? Waar hebben ze het over? Mooi om hier met kinderen een kringgesprek over te houden.
Kees de regenboogstier is een verhaal wat bijdraagt aan de sociaal-emotionele opvoeding van kinderen. Een leuk boek om in de jongste groepen van de basisschool voor te lezen.
Juf Elsie, Hebban
Er is een stiertje geboren: Kees. Hij is niet zwart-wit zoals zijn ouders, hij heeft alle kleuren van de regenboog. Zijn vader weet niet hoe hij moet reageren. Zeker als blijkt dat Kees liever een ketting van madeliefjes maakt dan dat hij échte stierendingen doet. Wat zullen de andere koeien van Kees vinden? En is de boer wel blij met dit stiertje? Dit verhaal voor jonge kinderen gaat over een actueel onderwerp: diversiteit en acceptatie. En er is gekozen voor een leuke, originele insteek die kinderen zeker zal aanspreken.
Danielle Heerens, Hebban