Er zit een olifant in de boom

Artikelnummer: ISBN 9789087820855
Artikel 1 van 21 Volgende
€ 14,95 (inclusief btw)

Tekst (op rijm) en illustraties: Rob Meulemans

De dieren in het bos zijn in verwarring: Olifant is in een boom geklommen en hij is niet van plan om eruit te komen. Is Olifant gek geworden? Of heeft hun vriend een goede reden om in de boom te klimmen? Ze worden steeds nieuwsgieriger. Misschien moeten zij ook in de boom klimmen?

Een verhaal dat jonge kinderen leert dat er buiten de gebaande paden ook veel moois te ontdekken is.

Formaat 240 mm x 300 mm | Gebonden | 32 Pagina’s | 4-6 jaar | NUR 273

Recensies

Een verhaal dat jonge kinderen leert dat er buiten de gebaande paden ook veel moois te ontdekken is. Zoek en vind in iedere tekening de blauwe vogel.

De dieren in het bos zijn in verwarring.  Olifant is in de boom geklommen en hij is niet van plan om eruit te komen. Is olifant gek geworden?

De dieren in het bos vinden het maar gek: olifant zit hoog in de boom en ze weten niet waarom.  De andere dieren praten er met elkaar over en vinden er allemaal wat van. Totdat ze aan olifant gaan vragen waarom hij daar eigenlijk zit.                                                                   

In deze vertelt biedt Rob Meulemans kinderen meer dan een leuk verhaal over dieren in een bos, hij laat zien dat het helemaal niet erg is om anders te doen dan ‘gewoon’ is. Juist als je buiten de gebaande paden kijkt, vind je hele mooie dingen!

Dit waardevolle moraal wordt kinderen meegegeven in de korte stukjes tekst die op elke pagina te vinden zijn. Meulemans heeft gebruik gemaakt van eindrijm, de tekst is hierdoor erg pakkend. In combinatie met het makkelijke taalgebruik, is het boek erg geschikt als voorlees boek aan jonge kinderen en ook als boek voor kinderen die net zelf beginnen met lezen.

In het boek worden geen duidelijke verwijzingen gemaakt naar het christelijk geloof.

Naast de verhalende tekst, zijn ook de prenten erg sprekend. De dieren hebben duidelijke gezichtsuitdrukkingen en de kleurrijke taferelen nodig uit om elk detail te onderzoeken. In de tekeningen, die Rob Meulemans zelf gemaakt heeft, is de werkelijkheid vereenvoudigd en daardoor goed geschikt voor kinderen tot zes jaar. De tekening op de omslag is hier een goed voorbeeld van.

Er zit een olifant in de boom is een grappig kinderverhaal met een waardevolle betekenis. De kleurrijke prenten passen bij het eenvoudige taalgebruik en maken het prentenboek uitermate geschikt voor kleuters en kinderen die zelf beginnen met lezen!

RMH/CKB

 

Durf van het pad te gaan

Laat de eerste afbeelding uit het boek Er zit een olifant in de boom aan de kinderen zien en vraag waarom die daar zit. Eerst beginnen de kinderen te lachen en roepen ‘een olifant is veel te zwaar voor zo’n dun takje!’. Daarna krijg je verrassende antwoorden.
In Er zit een olifant in de boom kijken alle dieren verward naar boven. Ze zien een olifant in de boom. Het roept verschillende vragen op. Hoe is hij daar gekomen? Waarom zit hij daar? Ieder dier denkt het zijne ervan. Het is Uil die na twee dagen bedenkt, dat ze het gewoon aan hem moeten vragen. Olifant nodigt de dieren uit om ook eens omhoog te klimmen. Uiteindelijk zitten alle dieren op de mooiste plek van het bos en zien ze hoe de wereld er fantastisch uitziet.
Er zit een olifant in de boom is een prachtig verhaal. Vanaf het begin zijn de kinderen betrokken. Ze zijn nieuwsgierig naar de reden waarom olifant daar op een dunne tak ligt. Vooral nadat ze zelf allerlei redenen bedacht hebben, willen ze graag het verhaal horen. Jonge kinderen maken kennis met verschillende dieren. Naast de eekhoorns ontmoeten ze o.a. een hert, een vos en een dik knorrend zwijn. Ze zijn nieuwsgierig en enkele laten hun mening horen. Jonge kinderen ervaren dat ieder dier er op een andere manier tegenaan kijkt.
Grappig is dat alle dieren op het eind door olifant worden uitgenodigd om bij hem in de boom te komen. Meteen komen hier reacties op. Kinderen vertellen hun ervaringen wanneer zij op een hoge toren staan of in het vliegtuig zitten. De wereld ziet er dan heel anders uit.
Daarnaast ontdekken de kinderen dat het de moeite waard is om iets nieuws te proberen, een keer van het vertrouwde pad af te gaan. Een ervaring geeft je vertrouwen en verruimt je inzicht.
Het verhaal is op rijm geschreven. Hierbij staan prachtige tekeningen van de dieren. Enkele bijzondere kenmerken vallen op. Zo worden de handen van de mol goed bekeken en tellen de kinderen de tanden van de krokodil.
De blauwe vogel staat op elke pagina en is voor iedereen een mooie uitdaging om die te zoeken.
Er zit een olifant in de boom is een aanrader. Samen met kinderen bedenken waarom die daar zit en hierna ervaren dat elke plek iets moois te bieden heeft.

Juf Elsie, Hebban

 

Leer verder te kijken dan je neus lang is

Rob Meulemans maakte de illustraties voor dit fraaie prentenboek. Daarnaast is ook de deels op rijm geschreven tekst zijn werk. Rob Meulemans was lange tijd werkzaam als beeldredacteur en cartoonist. Inmiddels is hij met pensioen, maar hij besteedt nog veel van zijn vrije tijd aan tekenen en schrijven. Het prentenboek Er zit een olifant in de boom is zijn nieuwste werk.

In dit boek neemt het verhaal je mee naar een fantasierijk bos. Normaal gebeurt daar niet zo veel, maar nu is er toch wel iets vreemds aan de hand. Alle dieren vragen zich af wat olifant daar hoog in de top van een boom doet. Uil geeft de dieren een wijze raad: vraag het hem gewoon. Wanneer de dieren zijn raad opvolgen, komen ze er al snel achter wat Olifant daar doet en kunnen ze niet wachten om zich bij hem aan te sluiten.

Er zit een olifant in de boom is een mooi vormgegeven prentenboek met een vermakelijk verhaal dat de nieuwsgierigheid van jonge kinderen weet te prikkelen en hun leert goed om zich heen te kijken, omdat er meer is dan je in één oogopslag kunt zien.

Sandra Hutchison, indeboekenkast

 

Out of the box denken… voor kinderen!

De dieren in het bos zijn in verwarring: Olifant is in een boom geklommen en hij is niet van plan om eruit te komen. Is Olifant gek geworden? Of heeft hun vriend een goede reden om in de boom te klimmen? Ze worden steeds nieuwsgieriger. Misschien moeten zij ook in de boom klimmen? 

Met zijn ‘Er zit een olifant in de boom’ laat Rob Meulemans kinderen zien dat er buiten de gebaande paden ook veel moois te ontdekken valt. 

Fijn thema voor een kinderboek: out of the box denken. Want is het niet zo dat we nog lang genoeg aan de leiband kunnen lopen als we ons teveel aantrekken van wat anderen van ons denken? Prima derhalve om ook kinderen voor te houden dat het veel kan opleveren om ook eens ‘out of the box’ te treden. Op niveau, natuurlijk. Meulemans heeft dát gegeven uitstekend verpakt in een uiterst vermakelijk verhaaltje en eenvoudige, maar veelzijdige illustraties. De tekst is op rijm en het geheel is prima geschikt om voor te lezen en misschien zelfs met kind of kleinkind in gesprek te gaan over wat het betekent om ‘anders’ te zijn. 

“Hert kan zijn ogen niet geloven.

Zeg! Dit zijn geen manieren.

Jouw gedrag keur ik stellig af, 

er zijn regels, ook voor dieren.”

Met zijn nieuwste boek zal Meulemans zijn jonge doelgroep ongetwijfeld weer aanspreken. De teksten zijn grappig, evenals de ongecompliceerde tekeningen en het geheel is fris en kleurrijk. Aanrader.

Hanneke Tinor-Centi, HTC-communicatie

 

Voorleestip

Dit verhaal is net zo leuk en grappig als het klinkt; je kunt niet anders dan erom glimlachen. Dat maakt het extra leuk om voor te lezen en daar lenen de korte, op rijm geschreven teksten zich ook goed voor. Die spreken kinderen aan, net als de paginagrote (enigszins simpele) illustraties. En dat er op elke spread een klein blauw vogeltje (wel een beetje makkelijk) te vinden is, maakt het nóg leuker. Maar het mooiste is misschien wel de boodschap: dit boek leert jonge kinderen dat er veel moois te ontdekken is als je buiten de gebaande wegen durft te treden. Een voorleestip dus!

Daniëlle Heerens, Lievelings

© 2020 - 2022 www.buddybooks.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel