Mariska Klama 

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Mariska Kalma, illustrator en grafisch vormgever, moeder van Hannah (2011) en Evi (2019), en getrouwd met fotograaf Joas Folkertsma. Ik ben gek op het spotten van de nieuwste designtrends en een verzamelaar van vintage- en retrospullen.

Hoe ben je illustrator geworden?
Ik wilde als kind al striptekenares worden en maakte zelfverzonnen stripverhaaltjes. Na de middelbare school ben ik het grafisch lyceum gaan doen, de richting Vormgeving. In die tijd maakte ik veel graffiti, waaronder characters en letters. Na school heb ik twee jaar als dtp’er/grafisch vormgever in loondienst gewerkt. Maar dat maakte me niet echt gelukkig. Dus besloot ik de stap naar zelfstandig ondernemer te wagen, zodat ik me ook meer kon richten op illustreren. En dat is gelukt! Ik werk sinds 2008 aan diverse opdrachten, waarvoor ik of illustreer of de vormgeving verzorg (wat ik ook superleuk vind, want ik hou heel erg van typografie!).

Wat vind je zo leuk aan illustreren?
Het verzinnen en maken van mooie en vooral schattige characters maakt me blij. En het opgaan in je eigen fantasie tijdens het illustreren is heel ontspannend. Het is ook superleuk om uit het niets iets te maken. Dan zie je het in gedachten al voor je en dan ‘ontstaat’ dat uiteindelijk. Dat blijft toch bijzonder!

Wat vind je het leukste om te tekenen?
Schattige poppetjes, beestjes of objecten met gezichtjes (zoals koekjes en noem maar op). En, zoals bijna ieder meisje, nog steeds zeemeerminnen en prinsessen! Ik heb schriftjes vol met zeemeermin- en prinsessentekeningen van de basisschool.

Vind je tekenen moeilijk?
Ja en nee. Soms gaat het als vanzelf en heb ik zomaar iets heel leuks gemaakt. En op sommige dagen lukt het maar niet een bepaalde houding goed te krijgen. Het helpt mij dan om een voorbeeld van een die houding te zoeken.

Wie zijn jouw grote voorbeelden?
Ik heb niet echt een groot voorbeeld. Ik kijk gewoon op Pinterest en laat me inspireren door alles wat ik mooi vind. Er zijn heel veel supergetalenteerde illustrators die veel beter zijn dan ik. Eerlijk gezegd onthoud ik dan de namen van de makers niet en volg ik ze ook niet echt. Erg hè?

Welke boeken heb je voor Buddy Books geïllustreerd?
Wolkje is blij en Precies goed.

Wat is er zo leuk aan deze boeken?
Ze zijn geschreven op rijm en hebben een hoog knuffelgehalte; een van de leukste genres om te maken, als je het mij vraagt. En mijn dochter van 1 (in 2020) vindt de boekjes superleuk, ze komt bijna elke dag op haar knietjes naar me toe ‘gelopen’ met een boekje in haar handen. Dan wil ze op schoot en samen lezen. Hoe leuk is dat, dat je eigen kind zo blij is met een product waar je zelf aan hebt gewerkt!

Welk boek zou je nog graag willen maken?
Mijn andere dochter is gek van dino’s, waardoor ik er zelf ook een beetje fan van ben geworden, dus een dinosaurus-zoekboek of iets dergelijks lijkt me leuk om nog eens te doen. En natuurlijk iets over een zeemeermin, een eenhoorn of een prinses in een kasteel, dat is altijd goed!

Buddy Books

De Steiger 77 (unit 16)
1351AE Almere
info@buddybooks.nl
06 22 36 35 45

Gratis kleurplaat ontvangen?

Meld je hieronder aan.
Ja, dat wil ik wel!
© 2020 - 2024 www.buddybooks.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel