Onze auteurs

Anne Ruhl

Wie ben je?
Ik ben Anne Ruhl, geboren in 1982, en ik ben gek op boeken. Als kind wilde ik al schrijfster worden.

Welk boek heb je geschreven?
Stip & Roeltje – De charmante oplichter (uitverkocht)

Waar gaat het over?
Over mevrouw Stip, een overdreven keurig en net persoon. Ze woont samen met haar zoontje Frederik in een huis vol schoonmaakuitvindingen die ze zelf heeft ontworpen. Haar leven loopt op rolletjes, tot haar zus Roeltje bij haar in huis komt wonen. Roeltje zit diep in de penarie en probeert daar uit te komen met de hulp van (helaas) Max op de Lichter.

Bestaan Stip & Roeltje echt?
Nou, ik heb twee vriendinnen die wel erg op Stip & Roeltje lijken. Ze verschillen veel van elkaar, waardoor ze samen heel leuk zijn. Als zij iets beleven, maak ik hun belevenissen erger. Ik verzin dan dat ze in een moeilijke situatie terechtkomen of juist grappige dingen beleven. 

Waarom ben je gaan schrijven en waar heb je dat geleerd?
Ik ben juf en ik kwam in de klas leuke situaties tegen waar ik graag over wilde schrijven. In 2015 ben ik naar de Schrijversacademie gegaan.

Krijg je leuke reacties op het boek?
Ja, heel veel. Mensen vinden het boek vooral erg grappig. 

Ga je nog meer boeken schrijven?
Ik ben op het moment (2020) bezig met deel 2 van Stip & Roeltje en ik hoop dat er nog meer delen komen. 


Bram Kasse

Wie ben je?
Mijn naam is Bram Kasse. Ik ben al meer dan twintig jaar smoorverliefd op mijn bruid Yvonne. We hebben samen vier kinderen gekregen, twee meisjes en twee jongens. Drie van hen zijn inmiddels in de leeftijd van beginnend tiener tot jongvolwassene. Onze jongste zoon heeft slechts elf dagen geleefd. 
Sinds een jaar zet Noodle, onze Labradoodle, in Ede huize Kasse op stelten.

Welk boeken heb je voor Buddy Books geschreven? 

  • Prins Eduardus Edje Eipetje
  • Tien verhalen van Jezus
  • Vriendje te koop

Waarom ben je gaan schrijven?
Ruim vijftien jaar geleden verzon ik als basisschoolleerkracht verhalen. De kinderen in mijn klas begonnen te bedelen: ‘U moet een kinderboek gaan schrijven, meester Bram.’ Ik had nooit kunnen vermoeden dat het vertellen zo’n vlucht zou nemen.

Wat is de leukste reactie die je op een boek hebt gekregen?
Onlangs sprak een leerkracht mij aan na een presentatieochtend. ‘Je kinderboeken zijn zo favoriet bij mijn kinderen, ik moet ze steeds voorlezen. Zo ook van de zomer op de camping. Tentje dicht, kinderen heerlijk in hun slaapzak. Toen ik na een paar hoofdstukken de tent uit glipte, zat er een heel stel kinderen buiten de tent, die gezellig meegeluisterd hadden.’

Je bent christen, hoe heeft dat invloed op je boeken?
Allereerst beschouw ik inspiratie en talent als dagelijkse cadeaus die me vanuit de hemel geschonken worden. Jezus laat zien hoe mooi het leven bedoeld is en wat de ultieme hoop is. In mijn boeken wil ik altijd liefde en hoop schetsen, want het hoort te sprankelen in een kinderleven.

Wat doe je nog meer dan schrijven?
In het dagelijks leven ben ik pedagogiekdocent op de pabo van de Christelijke Hogeschool Ede. Mijn favoriete avondbesteding is een spannend boek of een spannende film, met een onmisbaar bakje borrelnootjes in de hand.
 
Wat vind je van Buddy Books?
Michel en Leontine zijn een geweldig creatief en hartelijk stel. We scherpen elkaar door continu positief kritisch te zijn en we maken elkaars werk beter. Uiteindelijk genieten de kinderen daarvan.


Frits Jongboom

Wie ben je? 
Mijn naam is Frits Jongboom. Ik ben getrouwd met Esther, we hebben zes kinderen (samengesteld gezin) en we wonen in Oosterhout.

Welk boek heb je voor Buddy Books geschreven en waar gaat het over? 
Voor Buddy Books schreef ik een aantal boeken over Opa Knoest.

Waarom zouden we deze boeken moeten kopen?
Omdat ze leerzaam en humoristisch zijn en omdat er prachtige tekeningen van Michel in staan.

Waarom ben je gaan schrijven?
Om kinderen tijdens de kerkdienst te betrekken bij de dienst. Zo ontstonden de kinderverhalen van Max en Maya.

Wat is de leukste reactie die je op een boek hebt gekregen?
‘Wat ontzettend leuk, leerzaam en spannend. Hoeveel delen zijn er? Ik wil ze allemaal!’

Wat doe je nog meer dan schrijven? 
Ik ben therapeut revalidatie en advies bij een expertisecentrum voor visueel gehandicapten (Visio).
Daarnaast speel ik gitaar en piano, houd ik van voetballen en fitness, en ga ik met mijn vrouw graag uit eten.

Wat vind je van Buddy Books?
De leukste uitgeverij van Nederland omdat ze er Opa Knoestboeken maken!


Leontine Gaasenbeek

Wie ben je?
Mijn naam is Leontine Gaasenbeek. Ik ben getrouwd met Michel de Boer en woon in Almere. Ik heb vier eigen en drie stiefkinderen, allemaal jongens.

Welk boek heb je voor Buddy Books geïllustreerd?
Ik heb meerdere boeken geïllustreerd. De laatste twee zijn:  Ik ga op reis en neem je mee en Zoem de bij zoekt kleuren.

Hoe heb je dat precies gedaan?
Ze zijn allemaal digitaal getekend. Sinds 2014 werk ik met een digitaal tekenscherm, dat is schilderen op een digitaal scherm. De mogelijkheden zijn veel uitgebreider dan wanneer je gewoon met de hand schildert en foutjes kun je gemakkelijk corrigeren.

Heb je daar voor geleerd?
Op de modevakschool ben ik serieus met tekenen begonnen, maar ik heb nooit een tekenopleiding gevolgd.

Waarom ben je gaan illustreren?
Toen een buurvrouw wat illustratiewerk van me zag, vroeg ze me om haar kinderen te portretteren. Zo ben ik mijn illustratiewerkzaamheden gaan uitbreiden. Ook illustreerde ik een maandblad voor kinderen van de kerk waar ik op dat moment lid van was. Toen ik in 2008 met mijn vriendin Lee Ann Vermeulen een boek voor kinderen over Jezus maakte en wilde uitgeven, ben ik bij Buddy Books terechtgekomen.
Inmiddels vormen Michel en ik samen een echtpaar en vanaf 1 januari 2011 een VOF als De Boer Illustraties.

Wat vind je het leukste om te tekenen?
Dieren zijn een dankbaar onderwerp, die vind ik het allerleukst om te tekenen. En daarnaast illustreer ik graag boeken met veel fantasie. Ik teken bijna elke dag. Gewoon omdat het zo leuk is en om te oefenen natuurlijk.

Wat is de leukste reactie die je op een illustratie hebt gekregen?
De leukste reactie was dat mijn kleurgebruik met Disney vergelijkbaar is. Dat is toch wel echt een groot compliment.

Wat doe je nog meer dan illustreren?
Naast illustreren hou ik van knutselen, muziek luisteren, koken en lezen.


Annette van der Plas

Wie ben je?
Ik ben Annette van der Plas en woon in Vuren, een klein dorp in de Betuwe. 

Waarom hou je van boeken?
Boeken zijn een open deur naar een andere wereld. 

Welk boek heb je voor Buddy Books geschreven?
Sunny Twins – De geheime schuilplaats.

Waarom heb je dit boek geschreven?
Al jaren recenseer ik jeugdboeken voor dagbladen en telkens als ik mooie verhalen lees, kriebelt het om zelf aan de slag te gaan. Vorig jaar ben ik daarom begonnen aan een boek. 

Hoe kwam je op het idee om over dit onderwerp te schrijven?
Ik woon vlak bij het bijzondere en nog niet zo bekende Vliegeniersmuseum. Samen met groep 8 van basisschool Het Kompas mocht ik daar een kijkje nemen. Wat een bijzonder verhaal vertelt dit museum, over de oorlog in de lucht tussen 1940 en 1945! Al snel kwam de tweeling Suus en Niek mijn hoofd binnenstuiven.

Is het verhaal echt gebeurd?
Het verhaal is verzonnen, maar wel gebaseerd op historische gebeurtenissen.

Wat wil je vertellen met het verhaal?
Ik wil kinderen laten zien dat vrede en vrijheid niet vanzelfsprekend zijn. Het verhaal gaat ook over de vrijheid die kinderen nodig hebben om zichzelf te kunnen zijn. Zo zit Nieks hoofd snel vol en heeft hij moeite met drukte om zich heen. Ik hoop het begrip voor kinderen die op een andere manier denken te versterken, zonder er een vergrootglas op te zetten. 

Waarom zouden we dit boek moeten kopen?
Het bevat alle ingrediënten waar kinderen van houden: spanning, avontuur, vaart, gezelligheid en een vleugje humor. 

Komen er nog meer boeken van de Sunny Twins?
Ik heb ideeën genoeg, dus wie weet …


José Mijnals

Wie ben je?
Hallo daar, mijn naam is José Mijnals. Ik ben sinds 1991 getrouwd met mijn lief Brian en samen hebben we drie kanjers van dochters, van 18 tot 23 jaar (in 2020). 

Welk boek heb je voor Buddy Books geschreven?
Ik ga op reis en neem je mee, een prentenboek op rijm met prachtige tekeningen van Leontine.

Hoe is dat precies gedaan?
Soms zit er een liedje in je hoofd en móet je het zingen, een zinnetje dat je móet opschrijven of een tekening die je gewoon op een papiertje móet kriebelen, of zelfs een heel prentenboek. 
Ik ken Leontine al heel lang en laatst (2020) móest ze tekenen, want er zat een prachtig prentenboek in haar hoofd. Ze bleef alleen worstelen met de teksten; haar tekeningen waren fantasierijk, maar de woorden wilden niet passen. Ik wilde graag meedenken, ik hou van stoeien en goochelen met woorden, net zo lang puzzelen totdat het klopt met de tekeningen. En wie wil er nou niet met Leontine samenwerken, ik voel me vereerd.

Heb je daar voor geleerd?
Niet echt, ik heb de pabo gedaan en hbo-Jeugdwelzijnswerk gestudeerd. Op de pabo hadden we een zeer enthousiaste docente Nederlands en daardoor ben ik opnieuw van lezen gaan houden. Voorlezen in een klas vond ik als juf heerlijk, maar nog leuker was het om ter plekke verhalen te verzinnen en dan de ideeën van de kinderen daarin te verwerken. Kinderen kunnen zo heerlijk ongeremd fantaseren. 

Waarom ben je gaan schrijven?
De laatste jaren schrijf ik vaker blogs, verhalen of gedichten, voor de Parkinsonvereniging, en ik vind dat leuk om te doen. Een aantal verhalen staan in een informatieboek en op de website die onze dochter Aimie gemaakt heeft, www.mijn-parkinson.nl. 
Schrijven, tekenen en schilderen zijn heerlijke manieren om je hoofd leeg te maken of om emoties eruit te gooien, maar ook om dingen aan een ander uit te leggen (ik blijf tenslotte een juf). Tekenen en schilderen laat ik aan anderen over, maar er zit altijd een opschrijfboekje met pen in mijn tas, voor het geval er een superzin door mijn hoofd waait. 

Wat is het mooiste verhaal dat je hebt geschreven?
Ik vond het een eer dat ik de trouwspeech voor mijn neef en zijn bruid mocht schrijven, in plaats van de trouwambtenaar. En toen mijn vriendin ging trouwen, mocht ik zelfs ambtenaar van de burgerlijke stand zijn, een eretaak. Het is leuk om voor zulke mooie gelegenheden persoonlijke teksten te mogen schrijven.

Wat doe je nog meer dan schrijven?
Naast schrijven hou ik van knutselen, klussen in huis, meubels opknappen, boksen, fietsen, badmintonnen, haken en breien.

Wat vind je van Buddy Books?
Hoe kun je nu niet enthousiast worden van die twee creatievelingen, Michel en Leontine? Nu ik voorzichtig mijn eerste stappen zet in auteursland, kan ik geen betere plek bedenken dan bij Buddy Books.


Elise Mannah

Wie ben je? 
Wie ben ik … Eh … heb je even? Laat ik de samenvatting maar geven: Ik ben Elise Mannah en ik ben geboren en getogen in Alkmaar. Ik ben getrouwd met Arjen en we wonen in Gouda.

Welk boek heb je voor Buddy Books geschreven en waar gaat het over? 
Ik heb de serie Gak en Wout geschreven (uitverkocht). Samen beleven ze in en rondom het huis van alles. In Het zaadje wordt het geduld van Gak en Wout op de proef gesteld, omdat het wel erg lang duurt voordat het zaadje uitkomt. In Het ei stopt Gak haar ei in de grond, omdat ze denkt dat het dan gaat groeien. Gelukkig zorgt Wout ervoor dat Gak op haar, weer uitgegraven ei gaat zitten. In Gak en Wout in bad is Wout op zoek naar Gak. Hij kan haar nergens vinden, totdat een spoor van modderpootjes hem naar de badkamer leidt. Eén keer raden wie hij daar in bad ziet zitten …

Wat wil je vertellen met deze serie?
De boekjes gaan over vriendschap, verwondering en geduld. Aan het eind van elk boekje staat een kort dankgebed. Ik vind het mooi om aan de alledaagse dingen die Gak en Wout meemaken een dankgebed te koppelen. Zo leren de kinderen God te danken voor kleine dingen.

Waarom zouden we deze serie moeten kopen?
Waarom denk je? Omdat Gak en Wout te leuk zijn om niet te leren kennen! En de illustraties die Michel de Boer bij de verhalen heeft gemaakt zijn echt fantastisch. Ze trekken je de verhalen binnen en brengen Gak en Wout tot leven.

Waarom ben je gaan schrijven?
Stiekem had ik al een tijdje de droom ooit eens kinderboeken te gaan schrijven. Maar omdat ik bezig was met liedjes schrijven en zingen, leek het me beter om deze droom eventjes te parkeren en er over een jaar of vijf mee aan de slag te gaan. Totdat Michel de Boer me uitdaagde … ’Schrijf eens wat verhalen, dan kijk ik of ik er wat mee kan.’  Nou, dat ben ik toen gaan doen. Michel was direct weg van Gak en Wout en binnen een paar maanden gaf Buddy Books hun eerste avontuur uit. Zo snel kan het gaan! Geweldig vond ik het. Geweldig vínd ik het! 

Wat is de leukste reactie die je op een boek hebt gekregen?
Ik geloof dat dat toch die van mezelf was, haha! Toen ik het eerste boekje in handen had, stond ik letterlijk te springen in de huiskamer. Maar de reactie van m’n kleine neefje was ook aandoenlijk. Had je bij moeten zijn …

Wat doe je nog meer dan schrijven? 
Ik ben zangeres! Meer info: zie www.elisemannah.nl. Haha, even een subtiel reclameblokje tussendoor.

Wat vind je van Buddy Books?
Een frisse, daadkrachtige uitgeverij van PRACHTIG geïllustreerde boeken!


Willemijn de Weerd

Wie ben je?
Mijn naam is Willemijn de Weerd. Ik ben bijzonder gelukkig getrouwd met Wilfred en moeder van vier (!) geweldige dochters. We wonen op de Veluwe en wandelen graag met elkaar in het bos.

Welk boek heb je voor Buddy Books geschreven en waar gaat het over? 
Het boek Kleine Aap en de Panda’s (uitverkocht). Het gaat over een dierentuin waar panda’s komen. Pelikaan heet ze hartelijk welkom, maar aap vertrouwt hen niet en baalt van deze beesten. Gelukkig komt het goed, want Aap ontdekt dat de Panda’s een prachtige eigenschap hebben: gastvrijheid.

Wat wil je vertellen met dit boek?
Ik wilde graag een verhaal schrijven waar kinderen, maar ook de voorlezer, van zouden gaan genieten. Het zou mooi zijn als de lezer door dit boek minder snel een vooroordeel heeft over anderen, maar net als Panda gaat ontdekken wie die anderen nu eigenlijk zijn.

Waarom zouden we dit boek moeten kopen?
Dit is een thema van alle tijden. Het kan maar zo gebeuren dat er iemand bij je in de buurt komt wonen die anders is. Of dat er iemand in de klas komt die zich niet zo gedraagt als de groep.

Waarom ben je gaan schrijven?
Omdat het zo ONTZETTEND leuk is om te doen.

Wat is de leukste reactie die je op een boek hebt gekregen? 
‘Normaal gesproken sla ik tijdens het voorlezen vaak wat zinnen en woorden over. Maar in jouw boek niet, daar staat geen woord te veel in.’

Wat doe je nog meer dan schrijven?
Samen met violiste Marieke Booy geef ik voorstellingen rondom mijn kinderboeken. Daarnaast verzorg ik ook workshops/presentaties over geloofsopvoeding.

Wat vind je van Buddy Books?
Een leuke uitgeverij. Michel en Leontine versterken elkaars tekentalent. Ik vind hun gezamenlijke werk heel erg mooi.


Mariska Klama 

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Mariska Kalma, illustrator en grafisch vormgever, moeder van Hannah (2011) en Evi (2019), en getrouwd met fotograaf Joas Folkertsma. Ik ben gek op het spotten van de nieuwste designtrends en een verzamelaar van vintage- en retrospullen.

Hoe ben je illustrator geworden?
Ik wilde als kind al striptekenares worden en maakte zelfverzonnen stripverhaaltjes. Na de middelbare school ben ik het grafisch lyceum gaan doen, de richting Vormgeving. In die tijd maakte ik veel graffiti, waaronder characters en letters. Na school heb ik twee jaar als dtp’er/grafisch vormgever in loondienst gewerkt. Maar dat maakte me niet echt gelukkig. Dus besloot ik de stap naar zelfstandig ondernemer te wagen, zodat ik me ook meer kon richten op illustreren. En dat is gelukt! Ik werk sinds 2008 aan diverse opdrachten, waarvoor ik of illustreer of de vormgeving verzorg (wat ik ook superleuk vind, want ik hou heel erg van typografie!).

Wat vind je zo leuk aan illustreren?
Het verzinnen en maken van mooie en vooral schattige characters maakt me blij. En het opgaan in je eigen fantasie tijdens het illustreren is heel ontspannend. Het is ook superleuk om uit het niets iets te maken. Dan zie je het in gedachten al voor je en dan ‘ontstaat’ dat uiteindelijk. Dat blijft toch bijzonder!

Wat vind je het leukste om te tekenen?
Schattige poppetjes, beestjes of objecten met gezichtjes (zoals koekjes en noem maar op). En, zoals bijna ieder meisje, nog steeds zeemeerminnen en prinsessen! Ik heb schriftjes vol met zeemeermin- en prinsessentekeningen van de basisschool.

Vind je tekenen moeilijk?
Ja en nee. Soms gaat het als vanzelf en heb ik zomaar iets heel leuks gemaakt. En op sommige dagen lukt het maar niet een bepaalde houding goed te krijgen. Het helpt mij dan om een voorbeeld van een die houding te zoeken.

Wie zijn jouw grote voorbeelden?
Ik heb niet echt een groot voorbeeld. Ik kijk gewoon op Pinterest en laat me inspireren door alles wat ik mooi vind. Er zijn heel veel supergetalenteerde illustrators die veel beter zijn dan ik. Eerlijk gezegd onthoud ik dan de namen van de makers niet en volg ik ze ook niet echt. Erg hè?

Welke boeken heb je voor Buddy Books geïllustreerd?
Wolkje is blij en Precies goed.

Wat is er zo leuk aan deze boeken?
Ze zijn geschreven op rijm en hebben een hoog knuffelgehalte; een van de leukste genres om te maken, als je het mij vraagt. En mijn dochter van 1 (in 2020) vindt de boekjes superleuk, ze komt bijna elke dag op haar knietjes naar me toe ‘gelopen’ met een boekje in haar handen. Dan wil ze op schoot en samen lezen. Hoe leuk is dat, dat je eigen kind zo blij is met een product waar je zelf aan hebt gewerkt!

Welk boek zou je nog graag willen maken?
Mijn andere dochter is gek van dino’s, waardoor ik er zelf ook een beetje fan van ben geworden, dus een dinosaurus-zoekboek of iets dergelijks lijkt me leuk om nog eens te doen. En natuurlijk iets over een zeemeermin, een eenhoorn of een prinses in een kasteel, dat is altijd goed!


Rob Meulemans

Wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is Rob Meulemans. Ik ben jarenlang werkzaam geweest als beeldredacteur. Daarnaast was ik inzetbaar als cartoonist. Veel van mijn cartoons zijn ook gepubliceerd.  Ook heb ik een aantal kinderboekjes gemaakt. Deze gaf ik zelf uit voor familie en vrienden. Sinds ik met pensioen ben vind ik het fijn om mijn vrije tijd deels op een creatieve manier in te vullen. En dan vooral met tekenen en schilderen.

Hoe ben je illustrator geworden?
Ik heb mijn hele leven getekend. Het hoort gewoon bij mij. Voor mijn persoonlijke ontwikkeling heb ik een aantal workshops gevolgd bij een professionele illustrator. En verder moet je veel oefenen, gewoon blijven proberen. Van weggooien en weer opnieuw beginnen leer je heel veel, vooral als je weet waarom je het vorige niet goed genoeg vond.

Wat vind je zo leuk aan illustreren?
Om beeld en tekst samen te laten komen. Soms inspelen op een enkel woord. Urenlang kan ik bezig blijven aan de details in een tekening. Eerst opzij leggen en dan toch weer pakken voor een paar toevoegingen. Het blijft een uitdaging, maar wel een hele leuke!

Wie zijn jouw grote voorbeelden?
Als je een paar namen noemt, doe je de rest misschien te kort. Ieder doet zijn of haar uiterste best om tot een mooi resultaat te komen. Maar van professionals als Philip Hopman, Noëlle Smit en Alice Hoogstad, word ik wel heel enthousiast.


Irma Moekestorm

Wie ben je en wat doe je?
Hoi, ik ben Irma Moekestorm, ik ben getrouwd met Jan en we hebben twee tienerzonen (2020). De oudste woont al op kamers en komt alleen in het weekend thuis. Naast verhalen schrijf ik stukken voor organisaties, zoals persberichten voor de krant en berichten voor websites.

Hoe ben je schrijver geworden?
Dat is eigenlijk zomaar op mijn pad gekomen. Het vak Nederlands was altijd al wel mijn favoriet op school. Na mijn schooltijd hield ik me eerst vooral bezig met het schrijven van verslagen en zakelijke correspondentie, maar ik merkte dat ik het eigenlijk veel leuker vond om teksten te schrijven: verhalen, liedjes en gedichten. Het viel me op dat, door te rijmen, er zinnen en woorden op papier komen die ik anders niet zo gauw zou gebruiken, maar die juist daardoor best origineel zijn. Het ging me steeds beter af. Aangemoedigd door positieve reacties, ben ik me daarin verder gaan ontwikkelen.

Wat vind je zo leuk aan schrijven?
Als ik schrijf, vergeet ik alles om me heen. Dat is weleens lastig, want dan vergeet ik bijvoorbeeld om eten te gaan koken. Tja … Vandaar dat ik tegenwoordig een wekker zet. Maar eigenlijk is het alleen maar heerlijk om weg te dromen in een verhaal en soms komen er dan dingen uit mijn pen die ik van tevoren niet bedacht had. Het is fantastisch om een heel nieuw verhaal te laten ontstaan! 

Wat vind je het leukste om te schrijven?
Het allerleukst vind ik het om in dichtvorm een verhaal voor kinderen te schrijven. Dat is vaak wel een puzzel, want ik vind dat er, naast een goed rijm, ook een goed ritme in de zinnen moet zitten, zodat het lekker leest. Ook vind ik het belangrijk dat je iets kunt leren van een verhaal, dus er moet een boodschap in te ontdekken zijn. Daarnaast mag het natuurlijk niet saai zijn, nee, het moet juist humor bevatten.

Vind je schrijven moeilijk?
Nee, helemaal niet! Ik zou het veel moeilijker vinden om niet te schrijven. Schrijven is het leukste wat er is! Ik zou het liefst heel de dag schrijven, ik heb altijd wel ideeën voor een verhaal of een gedicht.

Wie zijn jouw grote voorbeelden?
Annie M.G. Schmidt en Toon Hermans, vooral vanwege hun gedichten. Op het eerste gezicht lijken hun gedichten heel  eenvoudig, maar dat zijn ze echt niet.  Ze laten je lachen of zetten je aan het denken. Prachtig als je zo vol humor en passie kunt schrijven!

Welk boek heb je voor Buddy Books geschreven?
Ik heb het kartonboekje Precies Goed geschreven in rijmvorm. Het is uitgekomen in een driedelige serie voor peuters.

Wat is er zo leuk aan dit boekje?
Het maakt niet uit wat je doet of hoe je je voelt, jij bent gewoon Precies Goed. Ik vind het bijzonder dat deze boodschap al door heel jonge kinderen begrepen wordt. Regelmatig heb ik de reactie al gekregen dat een peuter wacht op dat laatste zinnetje uit het boekje en het dan hardop en stralend mee zegt: Peziezz Goed! Dat is nou exact waar ik het voor doe. Ieder kind moet dat al van jongs af aan weten. Je bent goed, je bent geliefd door jouw Vader in de hemel. Ja, het is echt een positief en vrolijk boekje geworden vol prachtige illustraties van Mariska Kalma.

Welk boek zou je nog graag willen maken?
Ik werk op dit moment (2020) aan een boek over een lieveheersbeestje, en stiekem, heel stiekem hoop ik dat Buddy Books het binnenkort gaat uitgeven. In gedachten zie ik ‘mijn’ lieveheersbeestje tot leven komen in kleurrijke illustraties. Ook dit verhaal bevat weer een mooie boodschap. Het is bestemd voor iets oudere kinderen en het is helemaal op rijm geschreven.


Hanna Holwerda

Wie ben je en wat doe je?
Aan mijn bureau kun je zien wat mijn werk is. Ik ben schrijver van kinderboeken op het snijvlak van kinderen, geloven, natuur en science. Het is mijn kracht om ingewikkelde onderwerpen voor kinderen te vertalen en er prikkelende opdrachten bij te bedenken. 
Wetenschapsboeken, Bijbelvertalingen – als ik aan het werk ben, omring ik mij daar het liefst mee. Wat op mijn bureau ook niet mag ontbreken is een stapel kladpapier en een etui met pennen en markeerstiften. Elk idee dat in mijn hoofd opborrelt, werk ik uit in een woordwolk. 

Welk boek heb je voor Buddy Books geschreven?
Voor Buddy Books heb ik mijn fascinatie voor de natuur mogen inzetten voor het prachtige boek Wonderlijke Wereld. In dit boek nemen illustrator Leontine Gaasenbeek en ik de kinderen mee op wereldreis. Zo ontdek je dieren die op verschillende plekken op aarde leven, zoals op de savanne in Afrika, in de bossen in het noorden van Canada, in de woestijnen van Zuid-Amerika of in het koude water van de diepzee.
Als het aan mij lag, was dit boek minimaal tien keer zo dik geworden, er is nog zo veel meer te ontdekken! Wat dacht je van het beerdiertje, de blobvis of de stermol … 
Maar als alle wonderlijke dieren waar ik door gefascineerd ben in het boek waren gekomen, was het boek misschien wel te zwaar geworden voor kinderen om op te tillen.

Waar schrijf je het liefst over?
Ik houd ervan om in een onderwerp te duiken en op zoek te gaan naar de meest bizarre weetjes en de mooiste verhalen. Dat vind ik fijn aan schrijver zijn: ik ben heel nieuwsgierig. Als schrijver mag ik altijd vragen blijven stellen en op zoek gaan naar antwoorden, het is mijn werk! 

Vind je schrijven moeilijk?
Het is niet altijd makkelijk. Sommige onderwerpen zijn ook voor mij ingewikkeld. Om iets te vertellen aan kinderen, moet je het eerst zelf helemaal begrijpen. En wat ik als schrijver lastig vind is het aantal woorden dat je mag gebruiken. In mijn enthousiasme over een onderwerp wil ik vaak alles wat ik ontdekt heb vertellen.

Waarom Buddy Books?
Buddy Books is een uitgeverij die bekend staat om zijn prachtig geïllustreerde en vormgegeven boeken. De boeken zijn met zorg gemaakt, maar ook de verhalen sluiten daarbij aan. Altijd klinkt er iets door over zorgen voor elkaar en/of de zorg van de Schepper. Deze combinatie spreekt mij aan. Ik maak graag boeken waar dit in doorklinkt én die er prachtig uitzien. 
Er zijn nog zo veel onderwerpen waar ik over zou willen schrijven. Wat dacht je van een vogel die een heel museum op stelten zet (echt gebeurd …) of bacteriën, de allerkleinste levende wezentjes op aarde. Ik hoop dat ik deze ideeën nog een keer mag uitwerken voor Buddy Books.

 

Winkelwagen

Geen artikelen in winkelwagen.
© 2020 www.buddybooks.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel